Welke soorten tuinverlichting bestaan er?

Buitenlampen zijn in eerste plaats functioneel en moeten daarbij ook een decoratieve waarde kennen. Zonder tuinverlichting kijk je ’s avonds in een donker, zwart gat en kun je niet nagaan wat zich eventueel in je tuin afspeelt. Maar niet alleen dat: buitenverlichting zorgt ervoor dat jij gemakkelijk je schuur of andere plek kunt bereiken in het donker. Naast deze praktische functies biedt buitenverlichting nog een zeer belangrijke functie: het houdt inbrekers op afstand.

Verhoogde veiligheid dankzij buitenverlichting

Wil jij de veiligheid rondom je woning verhogen, dan kies je voor buitenverlichting. In één oogopslag zien jij, maar ook buren, of er onraad is in jouw tuin. Buitenverlichting houdt inbrekers op afstand, wat ook zeker het geval is bij het plaatsen van camera’s.

Waarom buitenverlichting?

Het spreekt voor zich dat binnenverlichting ongeschikt is om buitenshuis te gebruiken. Buiten krijgen lampen immers te maken met lichte en zware vocht, en vele temperatuurverschillen. Buitenlampen zijn dus bij uitstek geschikt om alle weertypes te doorstaan en zijn noodzakelijkerwijs waterproof.

Welke soorten buitenverlichting zijn er?

Paden en verlichting bij de voor- of achterdeur wil je wellicht niet de hele tijd laten branden, ook gezien het energieverbruik. Gelukkig is dat ook niet nodig. Tuinverlichting met bewegingssensoren wordt vaak gekozen als nuttig alternatief. Want schiet ineens de buitenverlichting aan in de voor- of achtertuin, dan weet je dat er zich iemand in of langs de tuin bevindt. Stel de bewegingssensoren dan zo af dat zij niet telkens aangaan als iemand passeert op het trottoir langs de voordeur, ofwel, houdt de afstand kort.

Buiten wandlamp

Buitenlampen komen in vele facetten voor, evenals binnenlampen. Wandlampen zijn bij uitstek geschikt om naast de voordeur te plaatsen, langs een schutting, of langs een overige wand, zoals de schuur. Dit zijn de plekken waar je kiest voor een wandlamp.

Staande buitenlamp

Staande buitenlampen kennen vooral, naast functionaliteit, ook een zeer decoratieve waarde. De staande buitenlamp plaats je langs een tuinpad of langs terras, zodat je op mooie zomeravonden heerlijk lang op je verlichte terras kunt genieten. Het spreekt voor zich dat er een breed design verkrijgbaar is op gebied van staande buitenlampen. Zo kun je voor gestileerd modern gaan, of juist voor een bohemian look. Ieder type tuin is aan te kleden met matchende staande lampen.

Led strips

Vooral populair tijdens de zomer zijn sier-ledstrips. Je kunt de ledstrips langs de bovenzijde van de schutting bevestigen, waardoor je tuin omheind word met sfeerverlichting. Ledstrips zijn vrijwel overal te bevestigen en geven je tuin een zonnige, vrolijke aanblik, vooral wanneer je kiest voor gekleurde ledverlichting! Tijdens de kerstperiode decoreren mensen ook vaak de voor- en achtertuin met ledstrips.

Grondspots

Met grondspots kun je de mooiste effecten bewerkstelligen. Zo kun je objecten benadrukken als gebouwen of bomen. Het is een zeer opvallende wijze van verlichten. Naast decoratieve waarde kun je ook tuinpaden op zeer moderne wijze, vanuit de grond, belichten.

Heb jij ideeën opgedaan voor jouw tuin? Buitenverlichting laat je overigens bij voorkeur aanleggen door een hovenier, zodat je zeker weet dat de elektra goed geregeld is!