Je hebt diverse spullen nodig alvorens je bezig gaat met kunstgras leggen. Werkhandschoenen zijn handig, een kruiwagen, schep en hark. Daarnaast heb je geel zand nodig voor de opvulling van de grond. Ook is een trilstamper nodig om het gele zand mooi te egaliseren, zodat je daarna het kunstgras kunt plaatsen zonder dat de ondergrond niet egaal is. Als laatst te benoemen heb je een stabilisatiedoek nodig als scheiding tussen het gele zand en het aan te leggen gras.
Voorwerk
Kunstgras leggen vereist wat voorwerk. Allereerst verwijder je hetgeen waar je het gras wilt plaatsen. In de meeste gevallen wil je het oude gras verwijderen om voor het gemak kunstgras te hebben. Tijdens het scheppen van het gras moet je ongeveer tot 5 centimeter diep uitgraven om vervolgens de grond met een hark te egaliseren. Hierna kun je het gele zand aanbrengen van 3 tot 5 cm dikte. Om ervoor te zorgen dat het zand mooi geëgaliseerd wordt, is het raadzaam hier met een trilstamper overheen te gaan voor het behalen van het gewenste resultaat.
Als je dit alles hebt gedaan is het tijd om het onderdoek te leggen, ook wel het stabilisatiedoek genoemd. De hoeken kun je vastleggen met een kunstgrashaak, zodat het doek goed op zijn plek blijft liggen. Het doek is nodig om te voorkomen dat onkruid doorkomt. Ook zorgt het doek ervoor dat in het kunstgras geen deuken voorkomen wanneer dit in gebruik is (hierbij denkend aan springende kinderen).
Kunstgras leggen
Dan is het tijd om het kunstgras te leggen. Je rolt het gras uit en trekt alles recht op het oppervlakte dat je wilt bekleden. Let op de richting waar de sprieten op wijzen van het gras als je meerdere stukken gebruikt. Je dient naden te snijden, wanneer het een groot oppervlakte betreft (groter dan 4 meter) gezien de normale lengte van de mat. Je snijdt de randen van het gras goed en legt tape onder de naden van de mat. Je kunt hierna het gras voorzichtig neerleggen en aanwrijven zodat het gras goed blijft zitten. Uitharding van het plaksel duurt ongeveer een uur.
Waarschijnlijk is het kunstgras nog niet op maat en moet je erin snijden. Dit doe je door het strak tegen een zijkant te plaatsen en het teveel aan gras af te snijden. Hierna zet je het te gebruiken gras aan de zijkanten vast aan haken. Als laatste handeling borstel je het gras op voor het gewenste resultaat. Het kunstgras wordt namelijk plat geleverd.
Voordelen
Naast het voordeel dat kunstgras leggen met zich meebrengt dan dat het een hele hoop geld scheelt, hoef je het gras ook niet te maaien en te besproeien in hete zomers en blijft het altijd mooi groen. Kortom, het brengt veel voordelen met zich mee om kunstgras aan te schaffen en bespaard je uiteindelijk veel tijd wat betreft de werkzaamheden die je wel moet verrichten als je gras hebt liggen.