Wat te doen met onkruid in het gazon

Onkruid in het gazon verwijderen

Onkruid in het gazon verwijderen

Iedereen kent het wel, dat hardnekkige onkruid dat in het gazon kruipt zonder dat je het in de gaten hebt. En als het er eenmaal is krijg je het er moeizaam uit. Gelukkig zijn er vele manieren om zowel het onkruid te bestrijden als te voorkomen.

Bestrijdingsmethoden tegen het onkruid

Er zijn eigenlijk twee manieren om direct van het onkruid af te komen. De eerste optie is door handmatig het onkruid te verwijderen. Middels een onkruidsteker kan je al veel onkruid met wortel en al weg halen. De andere optie is middels bestrijdingsmiddelen. Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen op markt tegen onkruid in het gazon. Kies altijd een middel dat niet schadelijk is voor de grasplant.

4 tips om te voorkomen dat je onkruid in je gazon krijgt

Men zegt ook wel: ‘’Een onkruidvrij gazon begint bij een goed onderhouden gazon’’ Daarom is het belangrijk dat je zorgt voor een goed onderhouden gazon. Om je daarmee te helpen vind je hier 4 onderhoudstips.

Tip 1: Goed maaien

Als je tekort maait, heeft het gras meer tijd nodig om te herstellen waardoor je eigenlijk het onkruid de kans geeft om te groeien. De richtlijn is daarom ook bij het maaien van je gazon niet korter te maaien dan 3 à 4 centimeter.

Tip 2: Doorzaaien

Naast het maaien is het ontzettend belangrijk om je gazon minimaal 1 keer per jaar door te zaaien. Weinig mensen weten en doen doen dit, terwijl het de meest voor de hand liggende methode is. Het concept van goed doorzaaien is gebaseerd op het vullen van de mogelijke kale plekken die er in het gazon zitten waar onkruid zou kunnen gaan groeien. Het is dus van belang om altijd te zorgen voor een dichte grasmat om onkruid erbuiten te houden.

Tip 3: Goede voeding

Net als de mens heeft een gazon ook voeding nodig om te overleven. De voeding voor het gazon wordt ook wel gazonmest genoemd. Dit zijn korrels die je gespreid over het gazon strooit voor een goede voedingsopname. In principe werkt het zo dat een gazon gemiddeld 3/4x per jaar voeding nodig heeft. Daarom kun je gazonmest kopen dat ontwikkeld is voor elk seizoen zodat de juiste voeding wordt aangebracht op het juiste moment.

Tip 4: Zuurstof Zuurstof en nog eens Zuurstof

De laatste tip is zuurstof. Naast water, zonlicht en gazonmest heeft het gazon zuurstof nodig om goed te kunnen groeien en zo het onkruid geen kans te geven. Dit doe je door 1x per jaar het gazon te beluchten met een gazonbeluchter of gazon beluchtingssandalen.

Tip 5: Bodembedekkers

Op plaatsen zoals aan de rand van het gazon waar een plantenperk begint zijn bodembedekkers als boomschors in de tuin een mooie oplossing. Strooi het boomschors, wat geheel natuurlijk oogt, tussen het perk. Onkruid krijgt hierdoor zichtbaar minder kans.