Wat zijn de kenmerken van composiet tuinmaterialen?

De opmars van composiet tuinmaterialen is sterk in opkomst, dit mede dankzij de lange levensduur van composiet. Composiet is een duurzaam product. Maar wat zijn composiet tuinmaterialen nu precies en wat zijn de kenmerken? Kortom, waarom zou je kiezen voor composiet tuinmaterialen? In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Wat is composiet?

Composiet is een product wat bestaat uit een menging van houtvezels en kunststof. Door een specifieke procedure worden deze materialen samengeperst tot zeer geschikt tuinmateriaal. Denk hierbij aan planken waar schuttingen, vlonders en andere houtenwerken van gemaakt kunnen worden. Composiet bestaat meestal uit een menging van ca. 60% houtvezels en de overige 40% kunststof. Composiet wordt als een duurzaam product aangemerkt, dit doordat de gebruikte kunststoffen verkregen zijn uit recycling. Er hoeven dus geen bomen te worden gekapt voor het verkrijgen van composiet planken. De houtvezels bestaan namelijk ook uit restmaterialen. Kies jij graag voor duurzaam, dan kies je voor composiet.

Voordelen van composiet

Schuttingen worden vrijwel altijd in delen verkocht, bijvoorbeeld online of bij bouwmarkten. De planken bestaan dan meestal uit gewoon vurenhout. Dit hout verkleurt echter naar verloop van tijd, gaat rotten en kleurt bij vochtige plekken groen door mos groei. Hierdoor is praktisch iedere schutting na zo’n 5 jaar toe aan vervanging, omdat het niet meer mooi oogt.

Wie kiest voor een composiet schutting, zoals composiet tuinmateriaal van WoodComposiet, kiest voor een schutting die niet verarmt na verloop van tijd. De schutting blijft mooi, raakt niet verweerd en is goed bestand tegen vocht en mos groei. Planken die langdurig in optimale conditie en mooi blijven, vormen een grote pre, het is een goede investering.

Hieronder tref je de vele voordelen van composiet op een rij:

  • Zeer onderhoudsarm. Niet nodig om in te oliĆ«n, te beitsen of te verven
  • Gemakkelijk te reinigen met een vochtige doek
  • Zeer weerbestendig, niet gevoelig voor rotting en verbleken van de planken
  • Geschikt als o.a. terrasplanken, vlonderplanken, schuttingen
  • UV straling bestendig
  • Composiet planken trekken niet krom en scheuren niet
  • Zeer sterk product
  • Geschikt om met blote voeten over te lopen, geen splinters
  • Goede investering, composiet planken blijven jaar-in-jaar-uit mooi

Composiet planken zijn zelf te leggen, iedere handige doe-het-zelver kan het. Het is wel belangrijk dat je zeer nauwkeurig te werk gaat, zodat de planken goed aansluiten voor het terras bijvoorbeeld. Wie het echter niet ziet zitten om zelf aan de slag te gaan in de tuin, kan het natuurlijk ook uitbesteden aan La Casa Houtbouw.

Tot slot

Het laat zich niet raden waarom composiet planken uitermate populair zijn binnen de tuin. Doordat het weer niet tot nauwelijks invloed heeft op dit product, zullen we alleen maar een toename zien van composiet in de tuin. Niemand wil immers om de paar jaar schuttingen vervangen en tuinhuisjes, gevelbekleding of vlonders. Met de keuze voor composiet weet je dat je er de komende tientallen jaren geen omkijk naar hebt, behalve enig schoonmaakwerk (zoals alles wat buitenshuis staat zo nu en dan eens schoongemaakt moet worden). Onderhoud is echter niet nodig bij composiet planken!