Bij de aanleg van een nieuwe tuin komt meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Welke beplanting kun je het beste kiezen? Hoe zorg je ervoor dat regenwater goed wordt afgevoerd? Wil je wel of geen gazon? Zomaar een paar vragen waar je goed over moet nadenken. Tuinaanleg is immers een kostbare aangelegenheid, dus je wilt het graag in één keer goed doen.
In dit artikel helpen we je daarbij op weg, door praktische tips voor tuinaanleg met je te delen. Doe er je voordeel mee!
Seizoensplanten en winterharde planten
Als je een nieuwe tuin aanlegt wil je er natuurlijk niet alleen in het voorjaar en in de zomer van kunnen genieten, maar ook tijdens de koudere periodes in het jaar. Goed, je gaat waarschijnlijk niet buiten zitten als het vriest, maar een mooie aanblik vanuit je woonkamer is natuurlijk ook prettig.
Zorg daarom voor een goede mix tussen seizoensplanten en winterharde planten. Winterharde planten laten in de winter hun blad niet los, waardoor ze mooi groen blijven en je tuin geen kale vlakte wordt.
Naast een mix van seizoensplanten en winterharde planten, is het belangrijk dat je niet teveel onbegroeide of om betegelde plekken in de tuin maakt.
Onkruid heeft namelijk twee dingen nodig om te kunnen groeien: zonlicht en water. Onbegroeide tuingrond vormt dus de ideale basis om onkruid te laten groeien.
Een gazon: wel of niet doen?
Een gazon biedt niet alleen ruimte om te kunnen spelen. Ook geeft het je tuin een natuurlijke uitstraling. Besef echter dat een gazon veel onderhoud nodig heeft. In het voorjaar moet je soms wel wekelijks het grasmaaien. Ben je niet zo van het tuinieren? Dan is het wellicht een betere keuze om geen gazon te nemen of om voor kunstgras te kiezen.
De afvoer van regenwater
De regenbuien zijn de afgelopen jaren steeds heviger geworden in Nederland. Daardoor is het steeds lastiger geworden om het regenwater in de tuin af te voeren. Dat probleem wordt overigens nog eens versterkt als je geen gezonde tuingrond hebt.
Het is daarom van belang om maatregelen te treffen om het regenwater goed af te kunnen voeren. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van een drainagesysteem en het ingraven van een waterreservoir, zodat je het opgevangen water tijdens de droge zomermaanden kunt gebruiken om de planten water te geven.
Wel of geen vijver?
Hoewel veel mensen een vijver in eerste instantie leuk lijkt, vraagt het veel onderhoud, zeker als er vissen in zwemmen. Toch kan een vijver een aanwinst voor je tuin zijn en is het een fijn geluid als er wat water zachtjes over een rotspartij klettert.
Bedenk dus of je bereid bent om wekelijks wat tijd in het vijveronderhoud te steken. Ben je dat niet? Dan kun je beter geen vijver nemen of een onderhoudscontract afsluiten zodat je het werk niet zelf hoeft te doen, maar wel van een vijver kunt genieten die er altijd mooi bijstaat.
De zonwering
Een belangrijk onderdeel dat bij een nieuwe tuin vaak over het hoofd wordt gezien is de zonwering. Terwijl (als het goed is) het juist de bedoeling is om op de warme dagen van je tuin te genieten. Maar dat genieten gaat al snel over als je volop in de zon ligt weg te smelten. Zorg daarom dat er bij de aanleg van je tuin ook wordt nagedacht over de zonwering.
Dat kan natuurlijk een traditioneel uitklap zonnescherm zijn, maar je kunt ook voor een terrasoverkapping kiezen. Met een terrasoverkapping creëer je een mooie schaduwrijke plek in je tuin waarin het op de warme dagen aangenaam blijft. En als het ietsje kouder wordt en er een windje opsteekt heb je daar minder snel last van.
Het onderhoudsaspect van de tuin
We hebben het al gehad over het onderhoudsaspect van het gazon en de vijver, maar vergeet daarbij ook de beplanting niet. Wanneer je alleen maar snelgroeiende planten in je tuin poot sta je al snel om de haverklap met de snoeischaar in je tuin.
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het tuinonderhoud uit te besteden zodat je er geen omkijken naar hebt. Maar het uitbesteden van tuinonderhoud wordt een kostbare aangelegenheid wanneer de tuinman over de haveklap langs moet komen. Het is daarom aan te raden om je te verdiepen in de verschillende beplantingsoorten en te zorgen voor een goede mix van snelgroeiende en langzaam groeiende planten.
Meer advies over tuinaanleg?
Zoals je hebt kunnen lezen komt er bij tuinaanleg nogal wat kijken. Het is dan ook aan te raden om je goed in te lezen of je tuin aan te laten leggen door een hovenier. Een hoveniersbedrijf dat hier zeer bedreven in is, is Aardoom Hoveniers uit Ridderkerk. Lees meer over hun aanpak bij tuinaanleg: https://www.aardoomhoveniers.nl/dienst/tuinaanleg/.
Dit reclame-artikel is geplaatst door (Sjoerd Hansen), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.