De mooiste manieren om je terrasoverkapping af te werken

Wil je een terrasoverkapping plaatsen aan je woning, met overkapping over het aangrenzende terras? Steeds meer mensen kiezen hiervoor, want een terrasoverkapping zorgt ervoor dat je de hele zomer van je tuin kunt genieten en buiten kunt eten, ook als het eens een keertje minder mooi weer is. Je spullen staan er veilig voor de regen en je hoeft dus niet halsoverkop alles naar binnen te brengen. Daarnaast is het een populaire keuze om ook direct automatische zonwering te plaatsen in combinatie met de terrasoverkapping. Alleen als de zon schijnt schuif je hem uit.

In principe bestaan er twee uitgangspunten bij een terrasoverkapping: hij bestaat of alleen uit een overkapping en is dus een open constructie, of hij is volledig ingebouwd en afsluitbaar. Wat zijn de voordelen hiervan?

Een geheel overdekte terrasoverkapping, of open constructie?

Een open terrasoverkapping kan in principe overal gebouwd worden in de tuin, hij hoeft niet perse aan de woning gebouwd te worden. Kies je voor een gesloten constructie, dan laat je hem wel aan je woning bouwen, want dan creëer je als het ware extra woonruimte aan je woning.

Op het terras wil je vanzelfsprekend van je tuin kunnen genieten en het buitengevoel ervaren. Dit kan een reden zijn voor mensen om voor een open constructie te kiezen. In dat geval heb je eigenlijk alleen een overkapping over het terras (en in sommige gevallen een zij schutting), waardoor je echt volledig (beschut) buiten zit. Kies je voor een gesloten terrasoverkapping, dan bestaat deze voor het overgrote deel uit glas (of kunststof platen). Maar ook in een gesloten constructie kun je met gemak het buitenleven ervaren. Doordat de puien eigenlijk altijd uit een glasschuifwand bestaan, schuif je de puien in één handomdraai open en zit je direct ‘buiten’.

’s Winters ook genieten van je tuin

Het spreekt voor zich dat een bijzonder groot voordeel van de gesloten terrasoverkapping is dat je ook in de winter van je buitentuinkamer kunt genieten. Je kunt er dan voor kiezen om de buitenkamer te verwarmen met verplaatsbare verwarmingselementen, of met een terrasverwarmer. Schijnt de zon, dan is de buitentuinkamer misschien wel het warmste plekje van het huis, want dan ontstaat het effect van een kas.

Terrasoverkapping laten plaatsen

Voor de plaatsing van een terrasoverkapping kun je een hovenier of aannemer inschakelen. Wanneer het alleen om een luifel gaat is deze echter ook zelf te plaatsen voor de handige doe-het-zelver. Voor een gesloten constructie kun je echter het beste een beroep doen op de expert. Het raamwerk en schuifdeuren moeten immers perfect functioneren en aansluiten. De gehele overkapping -constructie en plaatmateriaal- moeten solide gebouwd zijn. Dit geldt ook voor de waterafvoer en de plaatsing van het zonnescherm wat gemonteerd wordt.