Waarom u een tuinvijver nodig heeft!

Een vijver op uw eigendom, kunstmatig of geheel natuurlijk, is de droom van vele huiseigenaren. Afhankelijk van hoe goed het is aangelegd, kan het veel werk zijn, maar de voordelen op lange termijn wegen ruimschoots op tegen de hoeveelheid werk die ermee samenhangt.Door een beroep te doen op een gekwalificeerde vakman om uw vijver te ontwerpen, kunt u ook deze extra onderhoud inspanning verminderen.

Of u nu een huis wilt kopen dat al een vijver heeft of een vijver in uw tuin wilt aanleggen, u vraagt zich misschien af of het extra werk dat het onderhoud van een vijver met zich meebrengt, het wel waard is. 

Creëer een rustige en mooie omgeving

De belangrijkste reden waarom veel mensen kiezen voor een vijver in hun tuin, is het gevoel van schoonheid en rust dat het kan geven. Er is niets beters dan op een bankje naast een vijver met een waterval te zitten en te luisteren naar het rimpelende water terwijl u geniet van het prachtige uitzicht. Het is alsof je je eigen privé park hebt om je in terug te trekken aan het eind van een drukke dag.

We weten allemaal dat in deze hectische wereld waarin we leven, tijd doorbrengen in de natuur een kalmerend effect heeft, en wanneer u een beetje natuur in uw tuin brengt, zijn uw uitstapjes naar de natuur slechts een paar stappen verwijderd. Met een goed ontworpen vijver merkt u niet eens dat hij door mensen is aangelegd en voelt u zich meteen ver weggevoerd van uw problemen.

Als uw vijver groot genoeg is, kunt u er ook mooie koi’s of goudvissen in plaatsen. Er is niets beters dan bij de vijver te zitten en rustig een handvol koivoer naar je eigen vissen te gooien. Zelfs de kinderen kunnen meedoen! Zorg er wel voor dat de vijver overvloedig begroeid is, zodat voorbijvliegende vogels er niet ook een hapje komen eten!

Een veilige schuilplaats voor wilde dieren

Een vijver of andere waterpartij in uw tuin is een ander natuurlijk element dat inheemse wilde dieren kan aantrekken. Aangezien meer en meer van hun natuurlijke habitat wordt weggenomen door verstedelijking, is dit een gemakkelijke manier om hen een stukje van uw huis te geven. Uw tuin kan al snel een populaire drinkplaats worden voor lokale vogels en ook nuttige insecten, kikkers en zoogdieren aantrekken.

Op die manier levert u een kleine bijdrage aan het behoud van de natuur, vergelijkbaar met de manier waarop een grote gemeenschap een park in de stad aanlegt. Op deze manier kunt u uw steentje bijdragen aan het behoud van de wilde dieren en een stukje wildernis terugbrengen in uw goed onderhouden tuin.

Water bewaren

Zelfs als u niet per se denkt aan waterbesparing vanwege de enorme inhoud van een vijver, zult u misschien verbaasd zijn te horen dat een vijver een geweldige manier is om uw impact op het milieu te verminderen. Met een vijver in uw tuin vermindert u niet alleen de oppervlakte van het gazon en andere planten die moeten worden besproeid, maar creëert u ook een natuurlijk “opvangbekken” voor regenwater en afvloeiend water.

U kunt zelfs het afvloeiende water van uw daken naar de vijver leiden om nog meer water op te vangen. Om dit te doen, kunt u uw gootsysteem rechtstreeks in de vijver leiden. Een bijkomend voordeel is dat dit water kan worden gebruikt om uw tuin te besproeien tijdens droge perioden, indien nodig.

 Plezier voor alle leeftijdsgroepen

Velen van ons herinneren zich nog dat we naar de dichtstbijzijnde vijver renden met een visnetje en een potje om kikkervisjes te zoeken. Kijken naar de transformatie van kikkervisje tot kikker is iets wat elk kind zou moeten meemaken en een van de vele redenen waarom een vijver een geweldige aanwinst kan zijn voor uw eigendom.

Ongeacht de leeftijd kan het fascinerend en boeiend zijn om de prachtige dans van de natuur in een vijver te observeren. In een goed onderhouden, volgroeide vijver is er volop leven, zowel boven als onder het wateroppervlak, en is er altijd wel iets te beleven.

Uw vijver kan ook het gezin samenbrengen. Het is een geweldige plek voor familiebijeenkomsten waar je tijd doorbrengt met het voeren van de vissen of het kijken naar de dieren die er rondhangen. Om nog maar te zwijgen van alle buurtkinderen die de dikkopjes komen vangen!

Verhoog de totale waarde van uw eigendom

Ook al denkt u er misschien niet nu aan om uw eigendom te verkopen, toch moet u bedenken dat een vijver in uw tuin de waarde van uw eigendom kan verhogen. Dit komt omdat een vijver uw eigendom aantrekkelijker maakt voor kopers in vergelijking met andere opties.

Vanuit het oogpunt van de potentiële koper kunnen de vijver en de omgeving, als alle andere dingen gelijk blijven, de doorslag geven in het voordeel van de aankoop. En door de grotere vraag zult u een hogere verkoopprijs kunnen realiseren!

Hulp bij de planning van uw vijver

Een vijver in uw tuin is het perfecte middelpunt van uw tuin. Elke tuin kan profiteren van een vijver of een andere waterpartij, ongeacht de grootte. Er zijn veel bronnen die u kunnen helpen met de planning.