Met de recente ontwikkelingen op het gebied van techniek zie je het steeds vaker terugkeren: Slimme verlichting. Het is tegenwoordig enorm toegankelijk, mede door de brede markt die je hier tegenkomt. Hierdoor heb je ontzettend veel keuze als het aankomt op de mogelijkheden die slimme verlichting biedt.
Echter heeft een grote markt als deze ook zijn nadelen, want door de opties zie je wellicht het bos niet meer. Maar geen nood, want met deze blog gaan we je helpen om een goede keuze te maken op basis van wat jij graag wilt!
Begin met het oriënteren van fabrikanten
Voordat je los gaat met het kopen van slimme verlichting, wil je natuurlijk wel weten met welke markt je te maken hebt. Zoals boven genoemd, zijn er tegenwoordig ontzettend veel partijen die slimme verlichting net iets anders regelen in vergelijking met de concurrent.
Daarom is het belangrijk dat je vooraf weet wat je belangrijk vindt bij het kiezen van slimme verlichting, zodat je weet waar je op moet letten. Wij raden aan dat je op de volgende onderdelen let:
WiFi: Dit spreekt natuurlijk voor zich, maar niet elke fabrikant heeft ingebouwde WiFi capaciteiten. Daarom is het belangrijk dat je dit controleert, zodat je eventueel ook de juiste accessoires kunt aanschaffen.
Kleuren: Als je voor slimme verlichting kiest, wil je natuurlijk ook gebruik kunnen maken van alles wat het kan bieden. Een van deze voordelen is RGB verlichting. Echter wordt dit niet door elke lamp ondersteund, dus is het raadzaam dit vooraf te controleren.
Het systeem: Deze tak is wat technischer, maar het is belangrijk dat je weet welke mogelijkheden je hebt omtrent het aansturen. Veel lampen kun je namelijk met meerdere externe systemen verbinden.
Er zijn tal van opties, dus bepaal welke bij jouw wensen past
Nu je weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van slimme verlichting, is het tijd om te bepalen welke lampen je wilt. Slimme verlichting is verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, met elk haar eigen voor- en nadelen.
Natuurlijk beginnen wij bij de slimme lampen met een fitting. Hier is veel variatie te vinden, omdat er veel verschillende fittingen zijn om een lamp op aan te sluiten. De meest gebruikte fittingen zijn GU10 en E27, voornamelijk omdat het heel toegankelijke fittingen zijn. Het enige nadeel: De uiteindelijke opzet is vaak wat groter, waardoor je niet altijd genoeg ruimte in jouw plafond hebt.
Inbouwspots zijn ook enorm populair. Het grote voordeel hierbij is dat de spots vaak wat compacter zijn in vergelijking met de lampen die een fitting nodig hebben. Neem bijvoorbeeld de volgende Philips Hue spots, deze hebben slechts een inbouwhoogte van 31mm. Hierdoor kun je zelfs de platte plafonds voorzien van slimme verlichting.
Laat systemen samenwerken voor de beste ervaring
Nu je weet welke verlichting wellicht interessant kan zijn, is het ook leuk om te kijken naar verdere mogelijkheden. Vooral omdat verlichting met dezelfde techniek top samen kan werken, waardoor je een nog beter effect bereikt.
Een bekend voorbeeld hiervan is verlichting die reageert op jouw televisie. Vaak maakt men gebruik van een sensor die gekoppeld is aan het beeld, wat ervoor zorgt dat de kleuren worden uitgelezen. Vervolgens worden deze kleuren op de juiste plekken in de ruimte geplaatst, waardoor de kleuren van het scherm doorvloeien naar de juiste plek in de kamer. Hierdoor krijg je een veel rijkere ervaring, zonder dat je alsnog ontzettend veel nieuwe zaken moet aanschaffen.
Echter is er wel een belangrijk punt om te behandelen, want een LED dimmer kun je helaas niet gebruiken in samenspraak met slimme verlichting. De technieken van beide middelen lopen elkaar namelijk in de weg, waardoor het geheel niet naar behoren werkt. Het dimmen van jouw lampen kun je daarom het beste regelen door middel van een app of eventuele accessoire, zoals een afstandsbediening of een bedieningspaneel.