Kies hoogwaardig plaatmateriaal voor buiten

Houtwerk voor buiten dient aan bepaalde eisen te voldoen. Het moet immers mooi blijven, vochtbestendig zijn en absoluut niet krom trekken. Wie buitenshuis een eigen bouwwerk gaat maken, zoals een carport, wellicht een veranda of een eigen tuinhuis, heeft hier goed plaatmateriaal bij nodig. Een bouwwerk bestaat immers uit meer dan alleen hardhouten planken en palen. In dit artikel kijken wij naar de beste keuze op gebied van hoogwaardig plaatmateriaal voor buiten.

Houten bouwwerken buitenshuis

Of je nu een veranda gaat maken, een carport of tuinhuis, allen zullen zij een dak nodig hebben. Voor het maken van een dak heb je hoogwaardig plaatmateriaal nodig.

Denk hierbij aan:

  • Underlayment voor buiten
  • OSB 3 platen
  • Okoume platen
  • Watervast multiplex

OSB 3 plaatmateriaal

Het belangrijkste verschil tussen OSB 2 en OSB 3 platen is dat de OSB 3 versie wel tegen vocht bestand is. Ideaal dus voor buitengebruik. Daarnaast is dit type plaatmateriaal ook geschikt voor de wanden en vloeren. Bij een dragende constructie dient er wel gekozen te worden voor een minimale dikte van 18 mm. OSB kun je zien als spaanplaat maar dan van een betere kwaliteit.

Underlayment

Underlayment heeft een blanco afwerking en oogt net wat fraaier dan OSB 3 platen. Zo kan underlayment prima gebruikt worden zonder verdere afdekking. Underlayment voor buitengebruik moet ook niet in direct contact komen met hemelwater, maar is wel bestand tegen spatwater of een hoge luchtvochtigheid en overige weertypen.

Okoume plaat

Okoume multiplex is WBP verlijmd en bestaat uit een houtsoort wat echt geschikt is voor vochtige ruimtes en buitengebruik. De Okoume plaat is een van de populairste soorten plaatmateriaal voor buiten. Het hout is afkomstig uit het Afrikaanse land Gabon. Deze plaat is gemakkelijk te bewerken en te zagen, ideaal dus voor de ervaren klusser. Daarnaast is dit een solide plaat en oogt hij bijzonder fraai.

Wie voor buiten plaatmateriaal kiest kan in de meeste gevallen het beste kiezen voor de Okoume plaat. Maar let wel, ook dit plaatmateriaal is niet te gebruiken om dag in dag uit in contact te staan met water. Okoume is dus niet per definitie waterbestendig in die zin – wel kunnen we spreken over watervast.

Watervast multiplex

Onder watervast multiplex vallen diverse houtsoorten (waaronder ook Okoume). Watervast multiplex kan dus uit verschillende houtsoorten bestaan en is dan ook een verzamelnaam. Allen zijn zij watervast en dus goed buitenshuis te gebruiken. Zo is er ook de keuze uit lekker stevig betonplex.

Watervast multiplex is in diverse uitvoeringen, houtsoorten en kleuren verkrijgbaar. Let op bij bestellen of het ook mogelijk is de multiplex te verven en of het materiaal goed te bewerken is. Dit zijn ware aandachtspunten om achteraf geen foute keuze te hebben gemaakt. Ook is er reeds afgewerkte multiplex verkrijgbaar, met groeven bijvoorbeeld, wat direct goed oogt en als plafond of zijwand kan dienen.