Hoe kies je een nieuwe tuinbank?

Tuinbanken kennen diverse voordelen. Zo zijn ze niet alleen decoratief en staan ze geweldig in je tuin, ook vervullen ze vaak een sociale functie. Want plaats maar eens een tuinbank in je voortuin en neem er eens een middagje op plaats. Je zult merken dat je al snel met diverse passanten of buren aansluiting krijgt. Men stopt voor een praatje en voordat je het weet zit je met een buur aan de koffie op je tuinbank. Tuinbanken zijn in diverse materialen verkrijgbaar. Twijfel jij over de beste keuze voor jou, lees dan vooral door.

Kenmerken van de tuinbank

Tuinbanken zijn in principe recht-toe-recht-aan banken, geschikt voor 2 tot 3 personen. Ze zijn verkrijgbaar met- of zonder rugleuning en/ of zijleuning. Jij bepaalt dus zelf of je een complete tuinbank neemt, met alle leuningen, of een model zonder enige leuning. Vanzelfsprekend kun je een tuinbank met of zonder kussens kopen. Wil je er regelmatig op kunnen zitten, dan zijn kussens natuurlijk een aanrader!

Keuze uit welke materialen?

Tuinbanken zijn vooral in de onderstaande populaire materialen verkrijgbaar, namelijk:

  • Beton – beton is bestand tegen alle weertypen en raakt niet in verval. Beton kan echter mosgroei aanslag krijgen en is daarnaast nauwelijks verplaatsbaar door het zware gewicht.
  • Hardhout – deze tuinbank zal niet snel last krijgen van houtrot, maar heeft echter wel onderhoud nodig als beits, kan vaal worden op den duur. Als het geregend heeft blijft hij nog lang vochtig.
  • Kunststof – kunststof tuinbanken tref je in gevlochten modellen van het hoogwaardige kunststof materiaal wicker. Ze kunnen moeiteloos buiten blijven staan en hebben nauwelijks onderhoud nodig.
  • Aluminium – aluminium is een geweldig product! Het is weerbestendig, kan altijd buiten blijven staan, en is een echt lichtgewicht; dus gemakkelijk verplaatsbaar en is ook nog eens hip.
  • Steigerhout – steigerhout is redelijk weerbestendig, maar kan wel vaal worden op den duur. Steigerhout is een echt mode product en is mateloos populair vanwege de natuurlijke, ongepolijste moderne uitstraling. Blijft nog enige tijd vochtig na regen.

Waar plaats je hem?

Waar wordt jouw tuinbank geplaatst? Krijgt hij vooral een decoratieve functie ergens in de tuin, of wordt hij daadwerkelijk gebruikt? Houd er rekening mee dat wanneer je een tuinbank (gedeeltelijk) onder een boom plaatst, er vogelpoep op zal vallen. Vogels overnachten immers in bomen en kunnen in één nacht tijd jouw fraaie tuinbank lelijk toetakelen. Vooral houten tuinbanken kunnen lelijk worden op den duur door vogelpoep, wat lelijke sporen nalaat op de tuinbank. Kunststof en aluminium zijn er juist goed tegen bestand en kun je zo schoonspuiten.

Gemakkelijk in onderhoud

Ben jij van plan om met enige regelmaat op je tuinbank te zitten? Kunststof tuinbanken, in prachtige wicker uitvoering, zijn dan ideaal evenals aluminium tuinbanken. De zit van beide tuinbanken is net wat zachter dan bij hout of beton, maar ook zijn deze tuinbanken snel schoon te maken en snel te drogen. Vocht trekt niet in dit materiaal, schoonmaken en drogen kan dus zeer snel plaatsvinden.

Je ziet, op gebied van tuinbanken valt er echt iets te kiezen, waar jij het beste voor kunt kiezen hangt af van het gebruik van je tuinbank en welke keuze het meest praktische voor je is.